Maria tentoonstelling

Naarden, 22 september 2018

Maria tentoonstelling

2018 Is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed met maandelijks andere thema’s. Zo is het thema in november: Religieus verleden. “Kerken en kloosters bepalen in Europa in belangrijke mate de identiteit van een dorp of stad. Door ontkerkelijking verliezen veel van deze gebouwen hun economische basis of hun oorspronkelijke functie en daarom wordt gezocht naar nieuw gebruik en nieuw publieksbereik.”

Het Comenius Museum heeft in het verleden al vele functies gehad, maar was van ca. 1440-1579 een nonnenklooster, gewijd aan de Heilige Maria, het Maria Convent.

Het gebouw is van oorsprong een katholiek Maria klooster. Daarom is er aan kunstenaars van het AKKV (oorspronkelijk katholieke kunstenaarsvereniging) gevraagd om een Maria kunstwerk te creëren. De tentoonstelling blijft ook in de maand december staan zodat er rond de Kerst wat extra aandacht voor Maria is.

AKKV, een landelijke kunstenaarsvereniging, opgericht in 1920 (oorspronkelijk katholiek).

Deelnemende kunstenaars: Marleen B. Berg, Irma Frijlink, Jan Haen, Els Hollestelle,
Marijke Jager-Burggraaf, Elganan Jelsma, Anneke Kaai, Daan van Loenhout, Jaap Majoor,
Greetje Majoor-Rijerse, Carola Mokveld, Afke Schenkelaars, Rob Schultheiss, Willem van Spronsen, Jeanne Tax, Helga Troll, Jan Verdonk, Aernout Voorthuijsen.

Extra activiteiten:
15 november 2018: Opening tentoonstelling, Aanvang: 16.00 uur. Locatie Comenius Museum.

25 november 2018: Lezing. Spreker: Diana Kostman (kunsthistorica). Titel lezing: ‘Maria; een verhaal van het leven’.  Aanvang: 14.00 uur. Locatie: Comenius Museum.
16 december 2018: Lezing. Spreker: Henk Michielse. Titel lezing: ‘Te Naerden int klooster’. Aanvang: 14.00 uur. Locatie: Comenius Museum.
13 januari 2019: Meet en Greet met kunstenaars van de Maria tentoonstelling. Aanvang: 14.00 uur.
Locatie: Comenius Museum.
Aanmelden voor deze activiteiten: info@comeniusmuseum.nl of tel.:035- 694 30 45 (di-zo van12.00-17.00 uur).

Praktisch:
De Maria tentoonstelling is te zien van: 16 november 2018 tot en met 13 januari 2019.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.
Tel.: 035-694 30 45.
info@comeniusmuseum.nl

Zie ook de websites: www.comeniusmuseum.nl; www.akkv.nl.

Openingstijden museum: di-zo van 12.00-17.00 uur.
Gesloten: 27/4, 25/12, 31/12, 1/1 en maandags.
Entree: € 6,= ; Studenten: € 5,= ; Museumkaart/CJP/CKV/Kinderen t/m 12 jaar: gratis.

Comenius Museum:
Het Comenius Museum is een klein cultuurhistorisch museum dat als doel heeft het gedachtengoed van Comenius levend te houden. Het bestaat uit museum en mausoleum waar Comenius begraven ligt.