Beleidsvisie

Parochiebeleidsvisie

Inleiding

Sinds 2011 bestaat de Parochie van Levend Water als resultaat van fusie van de twee parochies Weesp, Muiden en Muiderberg. In de periode die volgde hebben het bestuur en de parochianen belangrijke stappen gezet op het gebied van de kerkplekken in de drie plaatsen. Onder andere ingegeven door de krimp van het aantal kerkbezoekers en de gespreksnota’s uitgegeven door het bisdom Haarlem-Amsterdam.

De vraag die nu voorligt, is op welke wijze de Parochie van Levend Water denkt de huidige kerkgebouwen duurzaam te benutten voor nieuwe vormen van geloofsverkondiging, bezinning en vieringen.

Dit beleidsplan dient om richting te geven in pastorale zin voor de komende jaren. Het plan dient ter ondersteuning van allen die actief betrokken zijn in onze parochie. Het beleid is gericht op ontwikkeling van de gemeenschap en wil inhaken op maatschappelijke veranderingen. Het is een beleidsplan dat steeds in ontwikkeling is.

Naam als vertrekpunt

Door Muiden en Weesp stroomt de rivier de Vecht, daarom is gekozen voor de naam Parochie van Levend Water. Een mens kan niet zonder water. Jezus noemt God een bron van Levend water. Ook de parochie kan niet zonder Levend Water en is voor elkaar en de wereld Levend Water. Water maakt leven mogelijk, het verfrist, maakt wakker, alert en aandachtig, maakt het leven sprankelend en helder. Dat leidt tot de volgende missie.

Missie

Dat mensen in Gods naam samenkomen om met en voor elkaar te werken aan verdraagzaamheid, gerechtigheid, vrede en liefde. Dat we Levend Water zijn voor elkaar, voor de mensen in onze maatschappij en voor mensen buiten onze landsgrenzen, daar willen wij ons met Gods hulp, steeds opnieuw voor inzetten.

Visie

Ieder mens is op zoek naar zingeving in het bestaan. De Parochie van Levend Water heeft hierin een rol en wil onze gemeenschap verbinden met andere groepen in de samenleving. Onze parochie is een ontmoetingsplaats waar actief mensen worden benaderd en betrokken om zichzelf te kunnen zijn, gekend te worden en zowel vreugde als verdriet te kunnen delen. De parochie maakt een gevarieerde wijze van geloven mogelijk waarin het verhaal van de Bijbel, op welke wijze dan ook, verteld wordt.

Centraal hierin staat de levensvisie van Jezus Christus: ‘Heb elkander lief, zoals Ik u heb liefgehad’. Onze parochie is de plaats voor vele spirituele wegen om in dit licht van gemeenschap van liefde, elkaar te helpen en ondersteunen in de zoektocht naar zingeving. Daarbij zijn velden van aandacht te onderscheiden.

Opbouwen van de vitaliteit van de gemeenschap

De pluriforme groep mensen, woonachtig binnen de groeiende populatie van de gemeenten binnen onze parochie, die zich verbonden weten door Gods Geest, vormen onze parochie. Het geloofwaardig en verstaanbaar uitdragen van het Evangelie is ons belangrijkste doel, zodat mensen kunnen groeien in geloof.

Wij willen mogelijkheden bieden om op verschillende momenten van de dag of in de week een moment van bezinning of gebed te bieden. Door zowel kinderen, hun ouders en ook ouderen meer te betrekken bij de gemeenschapsopbouw kunnen we meer in contact komen met elkaar. Contact met elkaar betekent aandacht voor elkaar, omzien naar elkaar, luisteren en betekenis geven aan medemenselijkheid, naastenliefde en barmhartigheid.

Catechese

Vanaf het moment van de doop tot aan het levenseind is de mens bezig met een zoektocht naar zingeving. Catechese is het lerende onderdeel van geloofsvorming en zingeving. Op de verschillende kantelmomenten in het leven kan de parochie daar een bijdrage aan leveren.

Het gaat om leren van elkaar en het verdiepen van ons geloof, voor jong en oud, en het hiernaar handelen in onze samenleving. Hier is ruimte voor verschillende inzichten en gesprek. Wij willen missionair bezig zijn. Door het organiseren van lezingen, het vertonen van film of het houden van exposities waarin we het verhaal en de boodschap van Jezus Christus in woord en beeld laten horen en zien. Door middel van het parochieblad, sociale media en de website wordt iedereen uitgenodigd hieraan deel te nemen.

Liturgie

Samen bidden, luisteren en zingen rondom sacrale teksten met gebaren en handelingen die iets te zeggen hebben. Alle mensen zijn van harte welkom, ongeacht hun achtergrond. Onze parochie is onderdeel van de maatschappelijke gemeenschap en wil onder andere zichtbaar zijn door Eucharistievieringen, Oecumenische vieringen en woord- en communieveringen. Uitnodigend willen wij ook zijn door mee te doen aan plaatselijke activiteiten, gericht op een grotere betrokkenheid van onze parochieleden in de lokale gemeenschappen.

Diaconie

Door het Evangelie geïnspireerde dienstbare houding, zorgdragen voor het voorkomen, opheffen dan wel verminderen van menselijke nood. Dit betekent dat wij omzien naar elkaar in de vorm van huisbezoeken aan ouderen, zieken, nieuwkomers, jonge gezinnen en contacten met scholen. Mantelzorg in de breedste zin van het woord.

Door samen te werken met anderen, samen met andere maatschappelijke organisaties, en door overleg met de gemeente, zoekt de parochie naar het betekenis en aandacht geven aan de bijdrage van een ieder aan duurzaamheid, leefbaarheid en inspiratie.

Vertrouwen, communicatie en samenwerken

We willen blijven vertrouwen en geloven in God en daarmee vertrouwen en geloven in elkaar. Met dit vertrouwen willen we elkaar inspireren en steunen. Dit doen we naar onze parochianen en vrijwilligers en ook naar onze medemens. Belangrijk is dat we hierover helder communiceren. Elkaar betrekken en steunen in de activiteiten die een ieder pleegt om zijn/haar omgeving een stukje beter te maken.

Strategie

Het pastoraal beleid heeft ten minste twee sporen. Het eerste spoor is dat van een herkenbaar klassiek katholieke identiteit. Het wordt opgebouwd rondom het vieren van de eucharistie. De gemeenschap komt daar samen en viert de verbinding met God en met elkaar. Andere activiteiten vertrekken vanuit deze kern (bijv. ziekenbezoek, communie brengen), of zijn er op gericht deze liturgische samenkomsten mogelijk te maken. Te denken valt aan koorrepetities, bloemschikken, schoonmaken van de kerk, etc. Het is de parochie een zorg dat de vieringen kwalitatief goed verzorgd zijn en bij de tijd. Voor de komende periode vraagt de locatie Muiden – Muiderberg de nodige aandacht.

Het tweede spoor heeft een sterk missionair, vernieuwend karakter. Met projecten en activiteiten wil de parochie contact krijgen met nieuwe mensen. Zij wil mensen laten kennis maken met het evangelie, en in de tweede instantie ook met de parochie. Het is een gevarieerd aanbod, door het jaar heen, gericht op verschillende doelgroepen.

Actieplan

Het kerkgebouw op twee locaties is de plek om samen te komen en is een open ruimte die dienstbaar is aan de samenleving, op welke wijze dan ook. Op verschillende manieren en met welke middelen dit te bereiken wordt zichtbaar in de activiteiten die we zelf ontplooien of de lokale activiteiten waarbij wij als parochiegemeenschap aanhaken en actief zijn.

Aandachtspunten en activiteiten in het klassiek spoor

  • Onze twee kerkplekken laten dienen als ontmoetingsplek en uitvalsbasis, voor (oecumenische) vieringen, een kerkelijke gemeenschap vormen, kooroefening, KBO-bijeenkomsten, lezingen, concerten, film e.d.
  • Met een inspirerend pastoraal team dat ondersteunt en motiveert bij het uitdragen van de boodschap.
  • Met aandacht voor onze parochianen, vrijwilligers en bezoekers door een open deur, vrijwilligers dag en Parochiefeest.
  • De omvang van de gemeenschap vraagt om een bezinning naar de toekomst. Met de gemeenschap samen zal nagedacht worden op welke wijze katholieke presentie in Muiden en in Weesp kan worden voortgezet.
  • Nu op dit moment vragen de beperkingen door de heersende pandemie om creatieve oplossingen en wegen om zoveel mogelijk de activiteiten in dit spoor, de ontmoeting, het nabij zijn en de (ook informele) samenkomsten te kunnen handhaven en voortzetten. Te denken valt aan verder inzet van digitale middelen als streaming van diensten en gebruik van telefoons en tablets voor contacten.

Aandachtspunten en activiteiten in het missionaire spoor

  • Voortzetten en versterken van de verbinding met de (nieuwe) Katholieke scholen met medewerking van het pastoraal team in vorm en toon die passen in en aansluiten bij de levensbeschouwelijke programma’s deze scholen.
  • Lokaal verbinden met andere organisaties, zoals bij het Korenfestival, de Vakantie Bijbelweek, Vlaggetjesdag, Kunstroute, gemeentelijk overleg Muiden, Pelgrimstochten e.d.
  • Collecteren voor initiatieven binnen lokale gemeenschappen, zoals wijzelf ook zijn, waar ook ter wereld, inzameling voor de Voedselbanken, Jeannette Noëlhuis e.d.
  • Omzien naar de nieuwe bewoners van de vele nieuwe woningen in onze parochie.

Tot slot

Een beleidsplan is een enigszins abstracte beschrijving van de richting die een organisatie als onze parochie wil volgen. Toch hopen we ook dat met de beschreven activiteiten dit enigszins concreter is geworden en voldoende helder maakt waarmee de parochie in de wereld wil staan: een inspirerende groep van mensen die op een open wijze, met een open kerk, de boodschap van de kerk wil uitdragen. Het spreekt vanzelf dat we de activiteiten en de samenhang daarvan eens per één of twee jaar tegen het licht houden in het licht van onze uitgangspunten, missie en visie.

Vrede en alle goeds!

Muiden, Muiderberg en Weesp, 4 september 2020