Het woord diaconie is afgeleid van het Griekse woord “diakonia” dat “dienst” betekent. Diaconie, en diaconaat, betekent dus letterlijk dienstbaarheid aan de medemens, en vormt daarmee het wezen van de christelijke levensbeschouwing. De christen volgt immers de levenshouding van Jezus, die de zorg om en het opkomen voor de mensen om hem heen centraal stelde. Onder de diaconie staan de zeven werken van barmhartigheid centraal. De zeven werken van barmhartigheid bestaan uit: De doden begraven, de hongerige voeden, de vreemdeling onderdak bieden, de zieken bezoeken, de dorstige laven, de gevangene bezoeken, de naakten kleden.
Koepelcoördinator Diaconie:
Onder de koepel Diaconie vallen de volgende werkgroepen:
De leden van de werkgroep voor avondwake en uitvaart bereiden in samenwerking met de nabestaanden de vieringen voor. Tevens gaan zij in deze vieringen in de kerk of de aula voor.
De vrijwilligers van deze werkgroep onderhouden samen met de beheerder de Rooms-katholieke begraafplaats in Muiden.
Deze werkgroep draagt zorg voor de voorbereiding en uitvoering van het jaarlijkse Vastenactieproject dat in de vastentijd (de periode tussen Aswoensdag en Pasen) plaatsvindt. Tevens wordt aandacht gegeven aan het adventsproject, Pinksteractie voor de missionarissen (MIVA, verkeersmiddelen) en MISSIO.
De voedselbank voorziet in tijden van hoge nood in middelen voor levensonderhoud zoals levensmiddelen en voor persoonlijke hygiëne. Met enige regelmaat worden er inzamelingen in natura gehouden.
Op Witte Donderdag worden middelen in natura ingezameld voor een opvanghuis in Amsterdam Zuidoost waar uitgeprocedeerde asielzoekers een opvang hebben.
Leden van deze werkgroep gaan met enige regelmaat op bezoek bij parochianen die ziek zijn of anderszins behoefte hebben aan bezoek vanuit de kerkgemeenschap.