Leergang Gooiologie najaar 2019. Van kerstening tot ontzuiling ca. 700-2000

Leergang Gooiologie najaar 2019

Van kerstening tot ontzuiling ca. 700-2000

Dertienhonderd jaar religiegeschiedenis tussen Vecht en Eem

Het christendom, dat in het begin van de 8e eeuw zijn intrede deed in ons gebied, heeft eendiepgaande invloed uitgeoefend op samenleving en cultuur. Niet alleen de mensen, maar ook de tijd en de ruimte werden gekerstend. In een volgende fase, die van de Reformatie, drukte het calvinisme sterk zijn stempel op de Nederlandse cultuur. Het gebied tussen Vecht en Eem werd een afspiegeling van Nederland in zijn geheel: sommige plaatsen werden helemaal of grotendeels protestants, terwijl andere katholiek bleven. Al aanwezige tendensen van voor 1800 zetten daarna sterk door: ook ons gebied werd een verzuilde samenleving, totdat vanaf de jaren 1960 de ontzuiling en ontkerkelijking opkwamen en een nieuwe religie zijn intrede deed.

• Woensdag 25 september:

Hoe God verscheen tussen Vecht en Eem - Kerstening van de mensen, de tijd en de ruimte, docent: dr. Henk Michielse

• Woensdag 2 oktober:

Geen begeerde van keel en buik – opkomst en ondergang van de 7 kloosters van de Moderne Devotie tussen Vecht en Eem, ca. 1300-1578, docent: dr. Henk Michielse

• Woensdag 9 oktober:

Geuzen en paepen – de Reformatie tussen Vecht en Eem ca. 1550-1800,

docent: prof. dr. Gerrit Schutte

• Woensdag 16 oktober:

Van herleving tot ontkerkelijking tussen Vecht en Eem – religiegeschiedenis van de

19e en 20e eeuw, docent: prof. dr. Gerrit Schutte.

• Zaterdag 2 november

Excursie: 's ochtends, fietstocht langs de Hilversumse kerken o.l.v. drs. Pieter Hoogenraad.

Locatie: Doopsgezinde kerk, Wladimirlaan 10 Bussum (vlak bij station Naarden-Bussum).

Tijdstip: De avonden worden gehouden van 19.30-tot uiterlijk 22.00 uur.

Deelnemersbijdrage: € 79,00.

Aanmelden:

Aanmelden via de website www.volksuniversiteithetgooi.nl

Uw betaling wordt geïnd via automatische incasso.

Informatie

Nadere informatie kan gevraagd worden via mw. Hetty Laverman, tel. 06-23618314 of bij de Volksuniversiteit Het Gooi 035-5312939