8e zondag door het jaar – C 3 maart 2019 - Weesp

Gepubliceerd op: 06/03/19

In deze weken horen we in de evangelielezingen wijze lessen. Het gaat over de wijze waarop wij om­gaan met elkaar.
We willen allemaal de wereld verbeteren, maar helaas beginnen we altijd aan de ver­keerde kant. We proberen anderen te verbeteren in plaats van onszelf. Toch is er maar één echte weg om de wereld te verbeteren: begin bij jezelf! Jezus zegt ons: ‘Je kunt toch niet de splinter uit het oog van een ander trekken, zolang je nog een balk hebt zitten in je eigen oog! Over het algemeen hebben wij twee gewetens: één voor onszelf, en één voor anderen. En die twee gewetens vallen lang niet altijd samen:

  • Als we zelf een fout maken, hebben we onze dag niet of voelen we ons niet lekker. Als een ander een fout maakt, dan werkt hij op je zenuwen.
  • Als een ander bij zijn eigen mening blijft, is hij eigenwijs.
    Als wij aan onze mening vasthouden, zijn we standvastig.
  • Als een ander wat tijd nodig heeft, is hij traag.
    Als we zelf een eeuwigheid nodig hebben, dan zijn we bedachtzaam.
  • Als een ander zich ergert over je mening, is hij intolerant.
    Als we zelf geen centimeter van onze mening afwijken, zijn we consequent.

Het is jammer dat we altijd van anderen de fouten opmerken. Het is altijd de schuld van anderen, en zo hoeven we zelf niet te veranderen. Wij leven allemaal met splinters en balken in onze ogen - vreemde voorwerpen die zijn binnengedrongen waar ze niet thuishoren. Jezus kon mensen bevrijden, omdat Hij accepteerde dat zij anders waren dan Hij. Hij keek niet met de ogen van zijn verstand, maar met de ogen van zijn hart.
Als je durft kijken met de ogen van je hart, dan ben je de balk in je oog kwijt. Dan zouden we in ieder mens iets goeds zien.
Kan een blinde een ander mens leiden? Vallen ze niet beiden in dezelfde kuil? Gids kun je pas worden door zelf de rechte weg te bewandelen en door een goed mens te zijn. Niet door anderen 24 uur per dag te corrigeren, maar eenvoudigweg door ons voorbeeld. We zijn allemaal min of meer blind voor de juiste weg, voor de toekomst, voor de mogelijkheden in onszelf en in anderen. Blindheid is geen uitzonderlijke handicap, want er zijn meer mensen die blind - verblind - zijn, dan mensen die niet kunnen zien. Als blinden leiden we elkaar door 't leven. Laten we zorgen dat we niet massaal in de put terecht komen. Laten we voorzichtig zijn met onze kritiek op anderen.

Jezus zegt eigenlijk: welk mens heeft een goed geweten? Dat is de mens die goed doet. Want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Kijk maar naar wat iemand doet, en je kunt precies zeggen of zijn hart op de goede plaats zit! In het spreken ontdek je de boze in de mens". Een waar woord uit de eerste lezing. Er is blijkbaar een relatie tussen spreken en kwaad. Onze wereld gonst van de boze woorden, van kwaadsprekerij, laster, spijkerharde oordelen over anderen. Dat is ziek, misselijk en dodelijk. In de brief van Jakobus (3:1-12) staat: Onze tong is als het roer van een schip; het roer is maar klein, maar het bepaalt wel waar het grote schip heengaat. Zo is het ook met onze tong. Het is een klein lichaamsdeel, maar bepaalt wel de richting van heel ons leven. De leugenachtige tong, de lastertong, de roddeltong: zij staan lijnrecht tegenover de tong die mensen bemoedigt, bevrijdt en op de been helpt. Vanmorgen gaat het over splinters en balken, over blinden en doven die elkaar in de put helpen, over harten die overlopen, over tongen die kunnen vernietigen en opbouwen.

Tenslotte een kleine tip voor iedereen die een boom wil opzetten over anderen. Heb je een roddelverhaal, dan ben je zelf een zieke boom die zieke vruchten voortbrengt. Heb je een verhaal dat mensen opbouwt en groot maakt, dan ben je een goede boom die goede vruchten voortbrengt. ‘Waar het hart van vol is, daar loopt de mond van over.’ Laten we deze week eens letten op die balk in ons eigen oog; zolang wij daarmee bezig zijn, zullen wij wat minder oog hebben voor de splinters bij anderen.

Pater Jan Haen C.Ss.R. en Pater Ambro Bakker s.m.a.